Menu

Flytta utomlands: känner du till kulturen?Flytta utomlands är mer än bara att flytta från A till B, det handlar också om att anpassa sig till en ny kultur. Men, vad bör du veta om den nya kulturen?

Att kontakta en flyttfirma, gjort; att få visum, gjort; att hitta ett nytt hem, gjort. Är du klar med din flytt?  Om du tar det ur ett praktiskt perspektiv, kan du säga ja, men att flytta till ett annat land är mycket mer än så. Här behöver man inte bara flytta men också att leva, anpassa och integrera i en annan kultur. Således, kulturell medvetenhet är också viktigt och utan att ta tid till att lära sig kulturen, riskerar utlänningar  att ha svårigheter med att bosätta sig .

Här är några viktiga aspekter att lära sig om den lokala kulturen, som definitivt kommer att hjälpa dig att bosätta sig:

Lär dig hur du kommunicerar med lokalbefolkningen

Pratar du det lokala språket i ditt framtida “nya hem”? Om inte, är det dags att börja, även om det bara är det praktiska ordförrådet. Det hjälper inte bara dig att bosätta sig snabbare och utan också umgås med lokalbefolkningen – beroende självklart på vilken språknivå du har, men också för att förstå den lokala kulturen bättre. Ett språk är inte bara ett kommunikationsverktyg utan också ett sätt att förmedla många kulturella budskap.

När vi ändå pratar om om kommunikation, glöm inte också att lära dig det icke-verbala kommunikation sättet på din destination. Observera kroppsspråket: Använder lokalbefolkningen mycket ögonkontakt eller brukar detitta bort? Är de verkligen rörliga när de pratar eller är de helt formella?

Att upptäcka de lokala traditionerna

Du kanske har många förutfattade idéer och stereotyper om ditt nya land – vilket inte är förvånande i den media-medierad värld vi lever i.  Stereotyper tenderar skilja sig från verkligheten, det är därför vi uppmuntrar dig att vara öppen och villig att förstå andra syn.

Det hjälper också att undersöka landets kulturarv och delta vid festivaler, religiösa händelser och viktiga helgdagar. Försök att ansluta till vissa lokala grupper, klubbar och föreningar där du kan delta i lokala aktiviteter.

Klädsel och normer

I andra delar av världen, klädsel- och vad har anses som ‘norm’ kan skilja sig ganska dramatiskt. Målet är att ha respekt för skillnaderna och särskilt när du deltar i sociala aktiviteter eller arbete. I många kulturer finns det traditionella sätt att klä sig för festivaler,  karneval och andra kulturella evenemang. Att klä sig i traditionell klädsel kan vara en rolig möjlighet för utlänningar att korsa kulturella hinder och bli bekväm i sitt nya hem.

 

Prova de lokala kulinariska delikatesserna

Nationella köket hänger oftast ihop med ett lands identitet och för utlänningar, detta kan vara en stor inlärningskurva.  Experimentera med att försöka nya livsmedel i sociala sammanhang, äta på restauranger, födelsedagar, middagar och ceremonier. Inte bara kommer du lära dig om smaker, du kommer också att kunna observera stilen och bordsetikett. Så snart du känner dig säker nog, kan du hålla en middagsbjudning och serverar lokal mat. Att vara en värd är alltid ett bra tillfälle att sätta allt du lärt dig i praktiken.