Menu

Förstå en utvandrares kulturchockAtt flytta utomlands är en spännande upplevelse, men vi är medvetna om att du efter de första veckorna eller månaderna kan känna dig plötsligt nere eller ointresserad i det nya landet. Detta kallas kulturchock. Vi berättar om orsakerna och ger dig några tips för att hantera det framgångsrikt.

”I början, var allt speciell: varje dag upptäckte man nya platser, lärde sig ett annat språk från scratch, träffade nya kollegor på jobbet… men efter att tag, blev det en rutin, missförstånd kom upp och jag började känna mig lite nere -förklarar en migrant som flyttat utomlands för arbete ett par år sedan. Jag kände mig förvirrad och jag frågade mig själv om att flytta utomlands var det rätta valet. Men efter ett tag började jag gilla min rutin, jag kunde förstå andra bättre, all missförstånd försvann, och jag skapade min egen umgängeskrets. Nu kan jag tryggt säga det var en av de bästa besluten jag någonsin fattat ”.

Denna utvandrares erfarenhet är inte ovanligt, lika som att anpassning till en annan kultur inte är en omedelbar process. Massor av människor som flyttar utomlands har känt någon gång på samma sätt – de har drabbats av den så kallade ”kulturchocken”.

Kulturchock betydelse

Merriam-Webster-ordlistan beskriver kulturell chock som “en känsla av förvirring, tvivel eller nervositet som orsakas av att vara på en plats som skiljer sig mycket från vad du är van vid”. I allt större utsträckning upplever varje utvandrare en kulturell chock som utlöses av flera faktorer, även om det som orsakar kulturell chock för en utvandrare kanske inte är samma för en annan.

Varför har vi kulturchock?

Vad utlöser kulturchock skiljer sig från person till person, men vanliga orsaker är:

-Väder (extrema temperaturer, brist på solljus…)

-Språk (kommunikation på främmande språk, användning av dialekter…)

-Klädkoder (formella klädsel på arbetsplatsen, sociala klädnormer, saknar sin storlek…)

-Mat (inte lätt att hitta vissa produkter, kryddiga eller fettiga rätter…)

-Sociala roller och regler för beteende (svårigheter att identifiera icke-verbal kommunikation, lokala förväntningar)

 

Tips för att övervinna kulturchock

Den goda nyheten är att om du är medveten om kulturella skillnader och du förbereder dig, kan du minska effekterna av den kulturella chocken.

  1. Lär dig din destination innan du reser

Sök efter vanor, typiska livsmedel eller vanliga beteenden. Du kan försöka samla information om väldigt breda ämnen som utbildning och etikett, men också om dagliga praktiska funktioner som hur man skickar ett brev eller typ av eluttag i landet.

  1. Försök att lära dig det lokala språket glöm stereotyper

Att studera ett annat språk är det bästa sättet att upptäcka en annan kultur på och att bryta stereotyper som du kan ha. Det är också ett sätt att få reda på lite om den lokala kulturen och det gör att du kan relatera med lokalbefolkningen så snart du anländer och kan  undvika isolering.

  1. Låt dig själv anpassa

Att vara helt nedsänkt i ett nytt samhälle tar tid. Försök därför inte att skynda dig förbi denna övergångsperiod genom att ställa höga förväntningar.