Menu

Gör din flytt så säker som möjligtIdentitetsstöld, ekonomisk bedrägeri, lösenord angripare. Listan av framväxande digitala säkerhetshot som kan kosta dig – bokstavligen – ökar varje år.

Att hantera hot som dessa är alltid stressigt. Att hantera dem medan de befinner sig på en obekant plats, att behöva migrera finansiella konton och vara utan en personlig internetanslutning gör det ännu svårare.

Så hur minimerar du din utsatthet. Här är några sätt att vara digitalt säker på som möjligt före, under och efter din flytt.

Använda kredit- och betalkort

Kreditkort ska vara din primära betalningsmetod tillsammans med kontanter tills du har ett lokalt konto. Att använda kreditkort innebär att tjuvar inte får tillgång till kontanterna på ditt nuvarande konto. Dessutom erbjuder kreditkortsföretag i allmänhet mer smärtfri sätt att återkräva medel som används bedrägligt.

När det gäller fysiska risker har trådlösa stöld av kortuppgifter nyligen gjort rubriker som ett särskilt oönskade digitala hot. “Skimming” har till och med stimulerat en tillverkning av blockerings plånböcker som marknadsför sig själva som säkrare än traditionella plånböcker. Trots detta finns det få faktiska bevis på att denna typ av brott är utbredd.

Att vara uppmärksam på offentlig wi-fi

Detta är en allmän tumregel värt att följa oavsett var du befinner dig i världen. Utomlands kommer du självklart inte veta vilka hotspots som är säkra, så extra vaksamhet krävs.

Offentliga wi-fi-hotspots kan vara en källa till många typer av hot, från skadliga program fördelning till ”sniffa” ut personliga uppgifter. Det är en bra idé att stänga av auto-Anslut till wi-fi på din  telefon och andra mobila enheter.

Slutligen, när du surfar via offentliga wi-fi, va uppmärksam på icke-säkra platser – som inte innehåller kryptering. Dessa redovisas av URL förordet till ”HTTP”, medan ett säkert plats – med kryptering – erkänns av förordet ”HTTPS”.

 

Kontrollera att dina enheter är så säkra som möjligt

Om din enhet blir stulen, och den innehåller alla dina program – bland annat finansiella – blir det tillgänlig för tjuven Om den blir stulen utanför europa , saker ännu mer komplicerade. Det är därför det är nödvändigt att skapa så många starka, digital hinder som möjligt.

Starka lösenord är ett måste, med en kombination av alfabet, nummer, versaler, gemener och specialtecken. Detta gör metoder som ”ordbok sprickbildning” betydligt svårare för eventuella angripare.

Om det är möjligt att genomför tvåfaktorsautentisering (2T) för program på enheten. Praktiskt taget alla större webbtjänst leverantörer erbjuder detta nu, inklusive Google och Facebook. 2fa’s främsta styrka är att det drar från två separata autentiserings faktorer; både ett lösenord och en bit av information som endast ägaren har, exempelvis en fysisk token.

Slutligen kan platstjänster erbjuda lite hjälp vid fysisk stöld. Förstå dock att det är inte den helt felsäkra metoden som det verkar vid första anblicken. Polisen i olika länder kommer inte att ha tillgångar till lokaliseringsuppgifter från appar och många tjuvar är nu medvetna om denna teknik och försöker att inaktivera det helt efter stölden.